top of page

Un dofí no és un peix


Posem que el diari Ara publica un text que dóna a entendre que el dofí és un peix. A partir d'aquí, és molt difícil per a qualsevol que no sigui expert biòleg marí destriar quina informació és útil i quina altra no ho és.

Quin és el nostre dofí? El pres preventiu. De la mateixa manera que sense conèixer és fàcil confondre mamífers marins amb peixos, és fàcil també, si ens deixem portar per l'aspecte exterior de la qüestió, no adonar-nos que el pres no està condemnat. El pres és un innocent, sotmès a una mesura cautelar, que moltes vegades retorna a la llibertat al cap de poc temps d'haver estat reclòs, moltes vegades en llibertat definitiva perquè no estava ni implicat. Tinguem present que qualsevol pot ser pres preventiu.

Parlar de justícia restaurativa en relació al preventiu de Barcelona, la Model, és parlar de les habilitats dels peixos davant un espectacle de dofins. No hi cap parlar de restauració on encara regna la presumpció d'innocència. És sens dubte aquest error que porta a Giménez-Salinas a dir al diari Ara que buidar la Model - a corre-cuita, sense construir Zona Franca- és un gest de valentia. La valentia pressuposa arriscar alguna cosa pròpia per aconseguir un objectiu lloable. Què arrisca Serveis Penitenciaris allunyant 40 km als presos de Barcelona i quin és el seu objectiu lloable? Arrisca la vida dels presos perquè no hi ha res semblant al Clínic -que ha salvat moltes vides- allà on es vol desplaçar els preventius. Arrisca l'arrelament familiar, perquè les famílies trigaran molt a arribar al centre i, fins i tot, per l'ús pervers que es fa de la Llei de protecció de dades, trigarà a esbrinar on es troba el seu parent. Arrisca el dret a la defensa lletrada: si es du a terme el projecte de Justícia, els més pobres estaran més indefensos. Els advocats, per donar el mateix servei que l'any 2016 han donat a la Modelo, haurien de fer 16 vegades la volta al món. És el que té la valentia de posar 40 km de distància entre el pres preventiu i l'advocat.


Tenim el nostre propi Trump que vol Barcelona neta de presos? I quin és l'objectiu lloable? Una mena de neteja social a Barcelona? L'objectiu potser és que els ciutadans no es vegin obligats a compartir l'espai urbà amb determinats subjectes o famílies. Tenim el nostre propi Trump, amb les seves pròpies comparses, a les institucions catalanes? Sap que el Departament de Justícia, davant l'acusació d'estar provocant una allau d'emergència social per l'expulsió dels presos de Barcelona, ha respost dient que també es fa a l'estat espanyol? A l'àmbit de preventius fem bé la nostra feina però ens manca la imaginació, no veiem pas la valentia; per contra advertim del patiment, de la injustícia, de la impossibilitat de mantenir que un pres preventiu és "presumpte innocent" foragitat de la ciutat com un pària, lluny de l'hospital, de la família i de la defensa lletrada.


El Govern ha ignorat perillosament les alertes dels professionals El Govern no ha tingut en compte ni els avisos dels professionals -entre ells tres col·legis professionals-, ni les protestes dels presos i les seves famílies, ni les directrius del Consejo de Europa per a l'ús de la presó preventiva que té penjades el mateix Departament de Justícia a la seva web, aquelles que adverteixen contra el desarrelament i la indefensió del pres preventiu.

Estem ben segurs que els especialistes oncòlegs volen que el càncer desaparegui, de la mateixa manera que els especialistes de l'àmbit penitenciari voldríem que desaparegués el delicte i la reclusió. Mentrestant, seguirem treballant perquè ningú confongui un pres amb un penat. I perquè es reconegui que a l'àmbit de Barcelona s'està complint la Llei penitenciària i les directrius europees.

Qualsevol ciutadà pot ser pres preventiu. La lluita que ha mantingut la Plataforma Zona Franca per aconseguir que es posi en marxa l'establiment de preventius a la Zona Franca té per objecte poder conservar una estructura de funcionament que està sent exemplar: el medi preventiu. Buidem la Modelo, si, ningú tan interessats com nosaltres, però no destruïm allò que funciona.

Per cert, entre els qui coneixem el medi, arribat el cas que un jutge ens decretés presó preventiva, tots triaríem ingressar a la Modelo. Si demanen a qualsevol pres, la major part triarà la Modelo també com a centre preferit per passar la presó provisional. I és que, a part dels biòlegs marins, els mateixos dofins saben que no són peixos.


Entradas destacadas
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page